Dit is de plek waar wij alle tips en ideeën verzamelen voor jouw zomer zonder vliegen. We wijzen je de weg naar websites met interessante en inspirerende verhalen en je vindt hier handige en nuttige links voor het plannen van jouw reis. Alles approved - gelezen en goedgekeurd en vaak ook uitgeprobeerd door Zomer Zonder Vliegen.

www.ouigo.com

Het publieke geheim van de Franse Spoorwegen: low cost treinen naar het Zuiden van Frankrijk! Als je genoeg op voorhand boekt, kan je voor tien euro van Tourcoing (vlak over de grens bij Kortrijk) naar Marseille. Check it out, daar kan zelfs Ryanair niet tegenop!

www.treinreiswinkel.nl

Buitenlandse treintickets aankopen van thuis kan vaak ingewikkeld zijn. De Nederlandse treinreiswinkel presenteert zichzelf als dé specialist en de meest voordelige aanbieder van treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Kijk en vergelijk!

www.urlaubs-express.de

Ook Autoslaaptreinen bestaan nog, maar ze worden schaars en ze vertrekken al lang niet meer (sinds 2003) uit België. In Duitsland is er wel nog een private maatschappij met onder andere een lijn van Dusseldorf naar Verona. Voor een nichemarkt?

www.interrail.eu

Op eigen benen, weg van mama en papa! Lang voor de alomtegenwoordigheid van low costvliegtuigmaatschappijen, was een zomervakantie interrailen voor veel jongeren dé manier om Europa te ontdekken. Interrail bestaat nog steeds en is alive en kicking! Een InterRail Pass geeft recht op vrij sporen doorheen 30 Europese landen gedurende een aantal dagen binnen een bepaalde periode. En dat is niet alleen weggelegd voor jongeren onder de 26 jaar, zoals vaak wordt gedacht. Iedereen kan een InterRail-ticket kopen, en dikwijls is het de goedkoopste optie als je een wat langere treinreis plant. Bovendien biedt InterRail je de vrijheid om je reisplannen naar believen aan te passen terwijl je onderweg bent.

www.eurail.com

Nachttreinen… ze bestaan nog! Hier vind je de meest actuele lijst, want jammer genoeg gaat het aanbod nog steeds achteruit. Tussen haakjes: Eurail is eigenlijk identiek aan Interrail, het enige verschil is dat niet-EU-inwoners Europa kunnen rondreizen met een Eurailpass in plaats van met een Interrailpass. Weetje!

blog.eurail.com

Check zeker ook de blog van Interrail/Eurail, vol met tips en inspiratie voor je ontdekking van Europa per trein!

www.izy.com

De low cost dienst van Thalys om goedkoop van Brussel naar Parijs te sporen.

www.grenstreinbus.be

Zeer handige site voor de avontuurlijke trein- en busreiziger met een overzicht van alle grensoverschrijdende intercity- en lokale treinen en lijnbussen vanuit België naar onze buurlanden. Handig voor een dagje of weekend uit!

www.trainline.eu

Het internationale broertje van de Treinreiswinkel - een Frans bedrijf waar je online treintickets kunt kopen voor 24 landen, en de website heeft ook een Nederlandse versie.

www.seat61.com

De man in seat  61  is een Engelsman die niet alleen Europa, maar zowat de gehele wereld is overgereisd per trein en daar een zeer uitgebreide site heeft over opgezet. Als er een website is die misschien té veel informatie bevat, is het deze wel, voor dromers en liefhebbers!

www.back-on-track.eu

Een internationale drukkingsgroep die lobbywerk doet voor de herwaardering van het internationale treinverkeer... die hebben onze steun!

www.groteroutepaden.be

De GR’s - Grandes Randonnées, langeafstandswandelroutes bewegwijzerd met de bekende rood-witte tekentjes ontstonden in Frankrijk.
De vrijwilligersorganisatie Grote Routepaden staat in voor het ontwerp, de bewegwijzering, de beschrijving en de promotie van de GR’s in Vlaanderen. Dit netwerk sluit aan op het Europese GR- en wandelnetwerk over lange afstand.
Op de site vind je alle informatie: welke GR’s zijn er, hoe begin je eraan, hoe breng je ze tot een goed einde,... GR is er voor alle leeftijden en zeker ook voor gezinnen met (jonge) kinderen! Grote Routepaden is meer dan wandelen: ook de langeafstandsfietsroutes (LF’s) worden beheerd door Grote Routepad

www.hikingadvisor.be

Op de website van Hiking Advisor vind je een hele bibliotheek met massa’s links naar verslagen en blogs van één- of meerdaagse hikingtochten, ook wel wandelavonturen genoemd, in de hele wereld. Wie het kleine niet eert: gelukkig is er ook heel veel aandacht voor tochten in eigen land en onze nabije buurlanden. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft Hiking advisor ook heel veel tips weg over je dat nu precies aanpakt, zo’n wandeltocht. Wij van Zomer zonder Vliegen zijn fan!

www.trekkings.be

Zeer uitgebreide maar toch erg overzichtelijke site over lange afstandswandelen en wandelpaden in België maar ook wat verder, met massa’s reisverslagen die genoeg inspiratie geven voor een heel leven wandelen zonder vliegtuig.

www.wandelverhaal.be

De vlag dekt de lading, een no-nonsense website met… wandelverhalen, in Vlaanderen en omgeving. We zijn pro traag leven en reizen, maar tijd blijft een kostbaar goed: bovenaan elk artikel wordt de leestijd vermeld!

www.groenehalte.be

Dagwandelingen, van station naar station of halte naar halte, dus met verschillend begin- en eindpunt: deze site beschrijft 48 wandelingen in Vlaanderen en Wallonië. Zoek in de boekhandel zeker ook eens naar de Stationsstappergids met wandelingen van station naar station langs de GR-paden!

www.wandelknooppunt.be

Waar men gaat over Vlaamse wegen… Je bent ze zeker her en der al tegengekomen, de bordjes met pijltjes en nummertjes. Er bestaat zowel een knooppuntennetwerk voor wandelaars als één voor fietsers. Met de online routeplanner en app van Wandelknooppunt stippel je in een oogwenk een route uit in meer dan 30 wandelgebieden in Vlaanderen. Aanrader!

www.tragewegen.be

De koepelvereniging Trage Wegen vzw groepeert meer dan 40 verenigingen, actiegroepen en zelfs regionale landschappen die allen dezelfde bekommernis delen: ze ijveren voor de herwaardering van buurtwegen, veldwegen, kerkwegels en jaagpaden in Vlaanderen. Omdat die het waard zijn, meer dan ooit! En niet alleen in Vlaanderen: Trage Wegen kijkt ook over de grenzen, op de website vind je veel informatie over trage wegen in onze buurlanden.

www.blablacar.be

Omdat auto’s vol moeten zitten! Instappen maar, carpool in goed gezelschap naar je vakantiebestemming. Als automobilist bespaar je reiskosten en anderen kunnen voordelig reizen.
Blablacar is beschikbaar in bijna ieder land in Europa.

www.taxistop.be

Veelvuldig getest en goedgekeurd door Zomer Zonder Vliegen: het kleinere Vlaamse broertje van Blablacar, het aanbod aan ritten is misschien kleiner, maar toch is er nog steeds een grote kans dat je mits de nodige flexibiliteit de rit vindt die je zoekt.  Tip uit eigen ervaring: soms lukt het ook om je fiets mee te smokkelen, gewoon op voorhand vriendelijk vragen en wie weet!

Stopplaatsen langs de autostrade

Wij van Zomer Zonder Vliegen kunnen het niet genoeg herhalen: de weg is de bestemming - ook met de auto! De rit naar het Zuiden kan ook een belevenis zijn. Lees dit artikel van een Nederlandse blog over reizen met kinderen in Europa maar eens, over leuke stopplaatsen langs de autostrade in Frankrijk:

www.kidseropuit.nl/kindvriendelijke-parkeerplaatsen-langs-de-franse-snelweg/

Onze topper is natuurlijk de Aire du Viaduc de Millau op de A75 richting Montpellier, met uitzicht op de iconische 2,5 kilometer lange brug van Millau.

10 geboden van ecodriving

Het verbruik en de uitstoot bij het rijden zijn in belangrijke mate afhankelijk van de manier van rijden. Bij het zogenaamde ecodriving pas je eenvoudige principes toe die het brandstofverbruik verminderen én de veiligheid verhogen. Het verschil tussen een sportieve rijstijl en ecodriving kan tot 35 procent oplopen. Netwerk Bewust Verbruiken geeft je de tien geboden die parate kennis moeten zijn voor iedere automobilist!

Spelletjes voor in de auto

Om een lange autorit ook voor de kinderen aangenaam te maken: spelletjes, spelletjes, spelletjes!

Je vindt ze hier: https://wijzeroverdebasisschool.nl/spelletjes-voor-in-de-auto

Coolste zomer

Een inspirerende blog over een liftreis door Europa. In 2015 stuurde Taxistop twee reisduo’s vier weken op reis en duo’s brachten verslag uit van hun avonturen en als ervaringsdeskundigen schreven ze over de do’s en don’ts van liften. Wie gaat hen achterna?

www.fietsnet.be

Je bent ze zeker al her en der tegengekomen, de bordjes met pijltjes en nummertjes. Er bestaat zowel een knooppunten- netwerk voor wandelaars als één voor fietsers. Met de online routeplanner van fietsnet stippel je in een oogwenk een route door heel Vlaanderen en Nederland. Ook in Wallonië breidt het knooppuntennetwerk langzaam maar zeker uit.

www.randovelo.org

De bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes in Wallonië, vergelijkbaar met de LF-routes in Vlaanderen.

www.ravel.wallonie.be

Het Waalse fietsnetwerk - vergelijkbaar met het Vlaamse Fiets-o-strade-netwerk, over hoofdzakelijk voormalige spoorwegen. Eerlijk gezegd begrijpen wij ook niet waarom dit netwerk niet wordt samengevoegd met het randovelo-netwerk (link: zie hiernaast).

Vlaanderen fietsroute

Een fietsvakantie in eigen land maar geen zin om veel voor te bereiden? Wij hebben de oplossing: de Vlaanderen Fietsroute! een volledig bewegwijzerd route die je meeneemt op een unieke fietsronde door Vlaanderen. De route loopt als een gesloten lus over een afstand van ruim 800 km doorheen de vijf Vlaamse provincies. Een unieke kans om op een sportieve manier kennis te maken met de eigenheid en pracht van de verschillende Vlaamse regio's. Alle info vindt je hier: 

http://www.groteroutepaden.be/nl/route/334/vlaanderen-fietsroute.html

Zéker getest en goedgekeurd door Zomer Zonder Vliegen, want crewmember Toby is mede-auteur van de Gids voor de Vlaanderen Fietsroute, die uitkwam in 2015 bij Lannoo (alle info ook via bovenstaande website).

www.eurovelo.com

Verken Europa met de velo! EuroVelo is een netwerk van 15 grotendeels bewegwijzerde en beschreven langeafstandsfietsroutes door het hele Europese continent - een aantal routes zijn nog in ontwikkeling. Vertrekken kan vanaf thuis, want vier routes lopen door België: de EV3 (Pelgrimsroute), de EV4 (Centraal Europese Route), de EV5 (de Via Romea Francigena) en de EV12 (Noordzeeroute). En terugkeren doe je met de trein natuurlijk… of ook met de fiets, waarom niet?

www.europafietsers.nl

Puik werk van de Nederlanders! Een zeer overzichtelijke en complete website boordevol informatie over beschreven en/of bewegwijzerde fietsroutes in Europa, inclusief webshop met alle fietsgidsen en kaarten die je nodig hebt. Absolute aanrader, enkel jammer dat het Europafietsers-tijdschrift niet online te vinden is, dat is er enkel op voor leden - op ouderwets papier!

www.warmshowers.org

Dé meest fantastische site op het www, dixit één van de Zomer Zonder Vliegen-crewmembers. Verblijf tijdens je fietsreis bij andere fietsers en ontvang op jouw fietsers van over de hele wereld.

Fiets-campings in België

Kaartje met campings in eigen land die leuk voor fietsers zijn. Campings met * worden aanbevolen door andere fietskampeerders.

Fietsbussen

Zeker een handige optie voor de Nederlanders onder ons: met de bus naar je fietsvakantiebestemming in Frankrijk, Oostenrijk, Spanje of Italië, de prijs loopt min of meer gelijk aan wat je zou betalen voor de trein.

Alle info hier: www.cycletours.nl/fietsbussen

Flixbus, Eurolines, Ouibus & Megabus

Wij hebben geen voorkeur, de meningen erover zijn verdeeld maar goedkoop zijn ze allemaal, zeker tijdens promoties. De vier grootste busmaatschappijen voor internationaal vervoer tot in alle uithoeken van Europa verdienen allemaal een vermelding op Zomer Zonder Vliegen.

www.flixbus.be // www.eurolines.be

www.ouibus.com // www.megabus.com

www.busfan.be

Op deze site vind je een verzameling van het aanbod aan groepsreizen met de bus. Die kan je individueel boeken, maar het portaal bevat ook een lijst van Belgische bedrijven waar je een bus met chauffeur kunt huren om je in groep te verplaatsen. Busfan is de informatiecampagne van de sector van bus en autocar, uitgebouwd als een portaal waarop het aanbod van de Belgische busondernemingen gebundeld wordt.

Last minute ferries

Goedkoop met de boot naar Engeland? Ook getest en goedgekeurd door één van de ZZV-crewleden. Check dit en waag je kans: 

http://www.taxistop.be/dienst/last-minute-ferrys/

Gent - Gothenburg

Iedere dag vaart de Volvoboot vanuit Gent naar Gothenburg (Zweden) en terug en er kunnen telkens een paar passagiers mee. Alle info en prijzen vind je hier:

https://www.dfds.com/freight-shipping/routes-and-schedules/gothenburg-ghent

Als kleine kanttekening dit verslagje van reiziger-zonder-vlieger Ewoud: “Wil je de boot uit louter ecologische overwegingen nemen, dan kan je wel eens bedrogen uitkomen. Richting Zweden vervoert die namelijk zo goed als niets. Op het dek stonden enkel wat vrachtwagens, voor de rest was het leeg. In het ruim lagen alleen wat buizen. De stuurman van het schip vertelde mij dat ze dergelijke buizen vaak gewoon over en weer vervoeren. Hij beweerde dat het iets met belastingen te maken had: voor een bedrijf is het soms goedkoper materieel onder transport te houden dan om het ergens op te slaan. Broodje aap verhaal of niet, ik denk dat de boot vooral een goed idee is voor wie traag wil reizen, een aanrader voor wie het leuk vindt om eens 32 uur niets te doen, behalve naar de zee staren. Ik vond het sowieso de moeite!” 

www.findacrew.net

Een website met het voordeel van de twijfel om een plaatsje in onze reisgids te krijgen. (Zeil)booteigenaars zoeken er bemanningsleden en omgekeerd. Is er iemand die hier ervaring mee heeft? Is dit het ei van Columbus om zelfs in Amerika te geraken zonder vliegtuig? Laat het ons weten!

www.flaeming-skate.de

Voor wie eens iets anders wil dan wandelen of fietsen… Europa’s grootste inline skate gebied ten zuiden van Berlijn, met meer dan 200 km aan speciaal aangelegde pistes.

www.altaviatravelbooks.be

Gentenaar Dirk Van den Berghe heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten en is nog nooit buiten Europa geweest. Opmerkelijk detail: hij is sinds meer dan 5 jaar de eigenaar van een grote reisboekhandel in Antwerpen met bijzondere aandacht voor slow travelling - zonder vliegtuig dus! Een interview door LowTechMagazine met buitenbeentje Van Den Berghe, waarin hij zijn visie uiteenzet Van den Berghe vind je hier, het lezen waard!

www.wegwijzer.be

Een onafhankelijk kenniscentrum voor de doe-het-zelf-reiziger, zo omschrijft Wegwijzer vzw zichzelf. Op de site vind je eindeloos veel tips, reisverslagen, zoekertjes voor reisgenoten, enzovoort. In de reisverslagen kan je oa. zoeken op transportmiddel, al leert een korte test dat het dan vaak gaat om binnenlandse treinreizen-na-een-vliegtuigreis.

www.slowtraveleurope.eu

De slogans voorbij: kleine maar heel fijne website - verzorgd maar zonder toeters en bellen - over de kunst van het traag reizen. De website is wel al enkele jaren niet meer ge-updated, maar is wat ons betreft actueler dan ooit - traag reizen is tijdloos.

www.vakantievoetafdruk.nl

Nog een Nederlandse website die hier zijn plaats verdient!
Een variant op de berekening van CO2-uitstoot van je reis, waarover we het elders op onze site hebben: bereken je ecologische voetafdruk die je achterlaat door je vakantie. Een vakantie is duurzaam als je onder de 90 m² per vakantiedag blijft. De gemiddelde Nederlandse vakantiedag is met een voetafdruk van maar liefst 250 m² bepaald niet duurzaam! Vliegreizen hebben zelfs een gemiddelde voetafdruk van ca. 320 m² per dag.

Ter vergelijking nog wat cijfertjes: Jaarlijks beschikbare Eerlijk-aarde-aandeel voor vakantie: 1600 m². Gemiddeld gaan Nederlanders 18 dagen per jaar op vakantie. Een 'eerlijke' VakantieVoetafdruk per dag kom dan uit op 90m². Jaarlijkse VakantieVoetafdruk van de gemiddelde Nederlander: 4700 m². Gemiddelde VakantieVoetafdruk per vakantiedag van de Nederlander: 250 m².